1. inici
  2. Notícies
  3. SAGALÉS SIGNA UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ PER FACILITAR LA MOBILITAT INTEREMPRESARIAL DE TREBALLADORES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

04Març2024

SAGALÉS SIGNA UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ PER FACILITAR LA MOBILITAT INTEREMPRESARIAL DE TREBALLADORES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

El dilluns 4 de març a les oficines de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Sagalés, FGC, DIREXIS TUSGSAL, Dbus, EMTUSA, Alsa, TRAM i Vectalia van signar un conveni de col·laboració per facilitar la mobilitat interempresarial de treballadores víctimes de violència de gènere que formin part d’alguna d’aquestes vuit organitzacions dedicades al transport públic. 

L'acte de signatura va comptar amb la participació del conseller delegat de Sagalés, Ramón Sagalés Orteu, del president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto, del director de l’Àmbit de Gestió Administrativa i de les Persones de DIREXIS TUSGSAL, Francisco Rodríguez Cazorla, del director gerent de Dbus, Igor González Aranburu, del director-gerent d’EMTUSA, Juan José Piniella Aranda, de la directora de Millora de Serveis d’Alsa, Paula Bouzada Outeda, del director gerent de TRAM Operadora, Xavier León Benítez, i del director d’Organització i Persones de Vectalia, Marc Mascareñas Sarda. 

L’objectiu del conveni és oferir una alternativa laboral a les treballadores víctimes de violència de gènere, ajudant-les a allunyar-se del seu agressor mitjançant l’accés, de manera segura, a altres mesures de protecció social. D’aquesta manera, si alguna de les empreses signants ha d’atendre un cas d’una treballadora de la seva plantilla que tingui la consideració de víctima de violència de gènere pot contactar amb la resta de les empreses que s’acullen al conveni i rebre propostes de posicions laborals en alguna d’elles.

La possibilitat d’oferir una alternativa laboral, tal com recull aquest conveni, es basa en el mandat i l’especial protecció que atorga la Llei Orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere pel que fa a les dones treballadores que es trobin en aquestes circumstàncies. La Llei Orgànica preveu expressament el dret de la treballadora víctima de violència de gènere a la mobilitat geogràfica així com el dret a l’atur si es veu en la necessitat d’extingir la relació laboral. L’any 2018, la Conferencia Sectorial de Administración Pública ja va assolir un acord en matèria de protecció de les treballadores públiques donant lloc a mobilitat i mesures especials entre les diferents administracions de l’estat.

Les vuit companyies, que operen a l’estat espanyol, es comprometen a proposar una posició laboral de característiques el més similar possible a les de la posició que la treballadora exercia a l’empresa d’origen i a procedir a la seva incorporació efectiva. La treballadora compta amb una reserva del lloc de treball a l’empresa d’origen.

El conveni inclou la constitució d’un grup de treball o d’una comissió formada per una persona representant de cadascuna de les empreses operadores que valora, quan es produeix una petició, el perfil professional de la treballadora i les posicions laborals que se li poden oferir.

Aquest acord de col·laboració es va signar fruit de la iniciativa plantejada i promoguda per representants de les empreses signants en el marc de la Comissió de Mobilitat i Gènere de l’ATUC (Asociación de Transportes Públicos Urbanos y Metropolitanos). A l’acte també hi van assistir el secretari general de l’ATUC, Jesús Herrero, la presidenta de la Comissió de Mobilitat i Gènere de l’ATUC, María José Ajuriaguerra Uribe, i representants de les empreses signants que formen part de la comissió.

Amb aquesta acció, Sagalés continua col·laborant en iniciatives que vetllen per la seguretat i el benestar de dones treballadores víctimes de violència de gènere, oferint-los una xarxa de suport vital.