1. inici
  2. Notícies
  3. SAGALÉS POSA EN MARXA EL SEU PRIMER PANTÒGRAF A MALLORCA

29Març2023

SAGALÉS POSA EN MARXA EL SEU PRIMER PANTÒGRAF A MALLORCA

El director general de Mobilitat i Transport Terrestre del Govern de les illes balears, Jaume Mateu, juntament amb la batlessa de Son Servera, Natalia Troya, han presentat avui el primer pantògraf de la xarxa del TIB en funcionament, ubicat a la parada de Cala Bona Nord 1, una de les parades de la zona de Llevant-Migjorn on Sagalés-Caldentey opera el transport interurbà. Durant l’acte s’ha pogut veure com un bus híbrid elèctric ha fet una càrrega ràpida que ha durat tres minuts.

Sagalés ha instal·lat a Mallorca el seu primer sistema de càrrega per pantògraf per a 4 autobusos híbrids elèctrics que fan la ruta 425 Costa dels Pins - Portocristo. Es tracta d’un sistema de càrrega superior, que permet carregar les bateries elèctriques dels vehicles de forma ràpida. Actualment, ja està operatiu aquest pantògraf a Cala Bona i està previst que durant aquest any es posi un altre en funcionament a Portocristo.  

En el cas d’aquests vehicles híbrids, fins el 50% de la ruta es pot arribar a realitzar amb el motor elèctric que s’activa segons la posició GPS del bus. Quan discorre per tram urbà s’activa el motor elèctric, mentre que quan circula per tram interurbà, ho fa amb el de combustible. Gràcies a aquesta tecnologia híbrida, la reducció d’emissions així com de contaminació acústica als nuclis urbans és considerable.  

A l'acte també s'han presentat les millores del servei del bus del TIB a la zona de Cala Millor i Costa dels Pins, que començaran amb els nous horaris a partir del dissabte 1 d’abril. Es destaquen l’increment d’expedicions i la prolongació dels recorreguts de les dues línies de bus que donen servei durant tot l’any: la línia 401, Cala Millor – Palma, i la 412, Cala Bona – Manacor. Fins avui, la 401, Palma-Manacor-Cala Millor, tenia la capçalera a l’avinguda de Llevant, ubicada a la part sud de Cala Millor. A partir de l’1 d’abril, la 401 prolonga l’itinerari per a fer la parada Bon Temps i la nova parada Cala Millor Centre, ubicada a la plaça de Mallorca. D’altra banda, la línia 412 Manacor - Son Servera - Cala Bona també prolonga el seu recorregut. A partir de la capçalera actual de Cala Bona, la línia continuarà per donar cobertura als nuclis de Port Vell, Port Nou i Costa dels Pins. D’aquesta manera aquests nuclis tindran un servei d’autobús durant tot l’any. Fins ara només s’hi podia arribar en bus durant els mesos d’estiu.

Sagalés-Caldentey opera des del passat 1 de gener de 2021 el transport interurbà de la zona de Llevant i Migjorn, amb una flota de 81 autobusos, dels quals 73 funcionen amb gas natural comprimit i 4 amb motor híbrid elèctric. Compta amb dues bases operatives a la zona, una a Felanitx i una altra a Artà.